Lempeä tervehdys rakkaat blogini lukijat ja kesäisen puutarhatunnelman ystävät.

Huhtikuu on heittänyt melkoisen lumimäärän meillekin tänne verannan puutarhaan. Ilma on saanut puutarhahaaveilijan mietteisiin lumimäärineen. Nyt tiedossa on loskaista menoa, kun Luontoäiti on päättänyt vähentää suurta lumimäärää vesisatein. Keväistä menoa siis.

Kasvihuoneessakin kerkisin jo tuossa jokin aika sitten käydä mutkan ihastelemassa ja suunnittelemassa siivouksia. (Aloittanut en vielä kuitenkaan.) Hyvä kuitenkin jo ajatuksen tasolla valmistella.

Tarkoitus olisi muovittaa kasvari siäpuolelta lämmön vuoksi. Pianhan sitä jo ollaan oikeasti siirtelemässä romppeita talven jäljiltä järkeville paikoille ja levittämässä altakastelumattoja ja miettimässä, mihin mikäkin kasvi sitten lopulta laitetaan.

Ajattelin tässä blogitekstissä kertoa hieman, mitä kaikkea puutarhan kasvimaalle onkaan oikein tulossa ja siitä, onko minulla kasvista aiempaa kokemusta.
Kasvimaan perustamisen taustalla on ajatuksena saada talven varalle ruokaa kellariin saakka. Kellaria meillä ei ole itsellä, vaan tarkoitus olisi ystävien kellaria lainata tulevana kesänä tätä tarkoitusta varten. Kellarin rakentamisesta haaveilen toki, mutta toiveena olisi jossain kohtaa muutto todella maaseudun rauhaan, niin rajansa siinä, mitä projekteja tähän on järkevää alkaa rakentamaan.
Kasvimaa suunnitelmat ovat vielä hieman auki. Paikka on selvä ja esivalmistelut maanmuokkauksineen aloitettiin jo syksyllä. Kanalan pahnat ovar turpeesta, joten maltilla pintalannoitukseen ajateltiin jo tänä kesänä sitä käyttää. Sekoitussuhteessa tämä huomioidaan, että lannoite ei polttaisi kasveja tai niiden juuria.
Kasvimaalle ajattelimme laittaa ainakin perinteisesti perunaa ja porkkanaa, sekä myös palsternakkaa kasvamaan talven varalle. Punajuurta, sipulia, kesäkurpitsaa, lehtikaalta, kukkakaalta,  retiisiä ja hieman yrttejä olisi tulossa myös. Aiempina vuosina meillä ei ole kasvimaata ollut, joten tällainen kasvattaminen on minulle ihan uutta.
Lapsuudenkotini kasvimailla kasvatettiin valtaisa määrä koko talveksi ruokaa viisihenkiselle perheelle ja me lapset osallistuimme aktiivisesti niiden hoitoon, joten aivan kokematon en onneksi ole tällä saralla.
Nyt jälkeenpäin ajateltuna oli upeaa, miten silloin omalta maalta tuli lähestulkoon kaikki ruokapöydän kasvikset. Peruna, porkkana, punajuuri, herne, sipulit, kaalet, kurpitsat, raparperit, tillit..Äiti säilöi suolakurkut ja punajuuret, sekä teki porkkanaraasteet pakkaseen. Muistan, kun kipaisin kellarista lapsena äidille keittiöön päivän ateria ainekset. Aika huikeaa.
Omaan pienimuotoisempaan puutarhaan palatakseni, kasvihuoneeseen olisi myös tulossa hieman syötävää. Paprikaa on esikasvamassa useampia erilaisia lajikkeita, suippoa ja tavallista, keltaista ja punaista. 
Lisäksi tällä kertaa maltillinen määrä kurkkua ja tomaattia ainoastaan omiin tarpeisiin, sekä amppelimansikkaa miehen projektina. Sitä tuli laitettua reilulla kädellä, mutta jos kaikki onnistuu, niin ompahan, mitä napostella aikuisten ja lasten kesäpäivien iloksi.
Minusta on aivan ihana ajatella, että kerään omalta kasvimaalta ja puutarhasta ruokaa omalle ja perheemme lautasille. Siinä on jotain sellaista, että ei sitä osaa edes kunnolla selittää.
Kesän vehreys, mullan tuoksu, ruoka porisee hellalla ja kipaiset puutarhaan. Nostat maasta yllätyksiä toisensa perään, tunnet iloa ja kiitollisuutta, hieman jopa ylpeyttä itse kasvatetuista kasviksista. Palaat keittiöön syli täynnä värejä, makuja ja vitamiineja ja puhdasta, Korkeavärähteistä ravintoa, jonka saa lahjaksi Äiti maalta.
Tieto, että ruoka aidosti ravitsee ja tekee hyvää, tekee aivan mielettömän onnelliseksi.
Kukkasia on puutarhaan tulossa myös runsaasti jo ennestään puutarhassa kasvavien lisäksi. Tapanani on lisätä kukkaisrunsautta puutarhassa sirottelemalla perennojen rinnalle kesäkukkia. Moni asia, jota olen puutarhaan kylvänyt, on vielä arvoitus, nousevatko ne sieltä ja millaiseksi keitaaksi puutarha kesien saatossa muotoutuu.
Kylvin sormustinkukkaa ympäri puutarhaa viime kesänä. Odotan todella innolla, josko niistä edes joku nousisi ihastuttamaan ja leviämään puutarhan kaunistajaksi.
Jatkan kukkaisammasta aiheesta oikein kunnolla lisää seuraavassa puutarha aiheisessa postauksessa ja sukelletaan silloin kesäisen lämpöisään,  ihanaan,  kukkivaan ja värikylläiseen maailmaan. Ripustellaan niitä versoja verannalle.
Olisi ihana kuulla teiltä lukijoiltakin, mitä juuri sinulla on tulossa pihalle ja puutarhaan kasvamaan? Onko sinulla lavatarha, kasvimaa, kasvihuone vai ruukkupuutarha? Vai oletko kenties juuri astumassa tälle mielettömän ihanalle polulle kokeilemaan uusia ja ihania juttuja kasvien maailmasta?
Ja uskotaan, että kyllä ne lumetkin siitä näiden vesisateiden myötä sulaa ja sitten  meillä tosiaan huhtikuussa humahtaa, niinku vanha kansa sanoo.Eikä mene enää kauan, kun onkin jo kevät käsillä koivuissa silmut vihertää ja maasta työntyy ensimmäiset kasvit ilahduttamaan keväistä puutarhaa ja malttamatonta puutarhuria.
Pidetään lapiot ja haravat näkösällä. Kohta niitä tarvitaan.
Kevään odotusta versovin terveisin Pauliina

Jaa:

2 Kommentit

 1. Jasmin

  Voi, ihanalta kuulostaa! 😍Täälläkin jo odotellaan että lumet sulaa ja pääsee muokkaamaan maata. Ajateltiin laittaa perunoita, punajuurta ja yrttejä ainakin. Saa nähdä miten onnistuu! 🤭

  Vastaa
  • Pauliina Myllymäki

   Voi, kuulostaa tosi ihanalta! Yrttejä haluaisin laittaa enemmänkin, etenkin rosmariinia sen tuoksun ja näönkin vuoksi, mutta ainakin vielä jäänyt jotenkin vähälle. Jospa kesätöistä sitten tulisi yrttejäkin hankittua 🙂

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial