Kaunista huomenta täältä aamukahvin ääreltä!

Ulkona on mitä kaunein vaaleanpunainen hetki ja metsä, sekä pellot kylpevät kauniin purppuraisessa valossa. Luonto on tänä aamuna aivan erityisen kaunis.

Viime kerralla blogissani puhuin kevätjutuista ja pelargonioiden istutuksen aloittamisesta. Nyt se on tosiaan aloitettu! Jo kahdenlaisia pelargonioita, tottakai vaaleanpunaisia, olemme nuorimman tyttäreni kanssa laittaneet kasvamaan!

Jos haluat kokeilla pelargonioiden kasvatusta, lähde ihmeessä kokeilemaan!

Neuvon tässä blogipostauksessani, miten voit yksinkertaisesti kotona kokeilla matalan kynnyksen esikasvatusta ilman sen kummempia kommervenkkeja.

 

Pelargonia on kiva vaihtoehto sen kauneuden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Värivaihtoehtoja löytyy monenlaisia. Siemeniä voit tilata netistä haluamiltasi nettisivuilta.

Pelargonia on myös siitä mukava, että se tuo kevään tunnun hieman lähemmäksi, koska seon hyvä kylvää jo tammikuussa, viimeistään helmikuussa. Muista siis hankkia siemenet ajoissa.

Miten siis onnistua pelargonian esikasvatuksessa?
Kerron seuraavassa vaiheessa askel askeleelta, miten voit esikasvattaa pelargonioita.
  1.  Hanki haluamiasi Pelargonian siemeniä. Netistä löydät eri vaihtoehtoja ja voit tilata ne kätevästi postista.
  2. Etsi kotoa kastelua kestävä kylvöastia, esimerkiksi kirkas karkki tai jäätelörasia ja kyllä myös ihan leikattu maitopurkkikin käy! Olempa joskus käyttänyt matalaa keraamista leivontavuokaakin! Toki kaupasta löytyy tähän tarkoitukseen tarkoitettuja astioitakin, jos sellaiset haluaa hankkia. 

3. Tarvitset myös kylvö/taimimultaa, mutta mikäli tätä ei sinulla ole, tavallinen puutarhamultakin käy. Levitä multaa kylvöastiaan sopiva kerros. Ei ihan vähän, muttei myöskään kovin paksusti. Mututuntuma on hyvä.

4. Kastele multa. Ei litimäräksi, mutta mullan täytyy kastua myös syvältä. Kuivassa siemen ei kasva. Itse lirautan hanasta hieman vettä mullan joukkoon ja avitan tarvittaessa sumutepullolla. Kosteus leviää multaan kyllä tasaisesti.
5. Painele sormella koloja multaan, siemenille kuopat, joihin siemenet laitetaan. 1 siemen per kuoppa. Siemenpusseissa on takana tarkat ohjeet, millaiseen syvyyteen siemen laitetaan ja millaiset välit siemenillä on hyvä olla. Älä anna tämän ahdistaa. Ei se ole niin justiin! Kunhan se on maalaisjärjellä ajateltu, se riittää! Kunhan kasvavat, niin sitten voi harventaa. Pelargonian siemeniä ei yhdessä pussissa aivan hirveän montaa olekaan. 
6. Kylvä siemenet kuoppiin ja peitä kolot jos siemenpussissa niin käsketään tehdä. Jos kylvös on kuivahko vielä tässä vaiheessa, sumuttele vedellä. Jos kylvös on selkeästi märkä, älä enää kastele.
7. Peitä kylvös kelmulla ja tee kelmuun jollain terävällä ilmareikiä. Kelmun voit kiinnittää esimerkiksi teipillä.
8. Nimeä kasveille tarkoitettuun nimitikkuun tai maalarinteipinpalaan siemenpussista mitä olet kylvänyt, jotta muistat sen myöhemminkin. Voit halutessasi kirjata ylös kylvöpäivämäärän ja kylvettyjen siementen määrän. Näin näet taimettumisnopeuden ja sen, millainen osa siemenistä iti.
Taimia ollessa enemmänkin, nämä vaiheet ovat käytännöllisyyden vuoksi ja sekaannustenkin estämiseksi lähes välttämättömiä.

9. Aseta kylvös ikkunalle. Runsas valo on kasvulle elinehto. Pimeässä paikassa siemenet eivät taimetu. Kasvivalo on todella eduksi näin aikaisin kylvettäessä, koska on vielä pimeää suuren osan päivästä. Kasvivaloja löytyy kaupasta tai niitä saa tilattua netistä. Hätätilanteessa ensialkuun mahdollisimman valoisalle ikkunalle laittaminen käy. Itse olen käyttänyt myös tavallista kirkasvalolamppua. Kasvivalo kannattaa kuitenkin hankkia, jos taimikasvatus kiehtoo yhtään enemmän.

10. Seuraa kylvöstä ja pidä se kosteana. Ei kuitenkaan liian märkänä. 

11. Kun taimet ovat itäneet kunnolla ja alkavat olla niin korkeita, että kelmu haittaa, sen voi poistaa. Itse myös sumuttelen taimia varovasti silloin tällöin. Varo kuitenkaan hukuttamasta herkkiä taimia. Usein ylihoitaminen tappaa kasvit tehokkaammin kuin kuivuminen.Kun kaveja alkaa tilanpuute vaivata, istuta taimet varoen yksittäisiin ruukkuihin tai maitopurkkeihin. Älä peitä niitä enää ja huolehdi sopivasta kastelusta.

 

12.Pelargoniat voit pitää ikkunalla tai siirtää ulos yöpakkasten mentyä.

Ps. Kasvukauden kunnolla alettua ja taimien vahvistuttua, voit aloittaa kevyesti lannoittamisen. Kaupasta löydät tähän sopivaa lannoitetta. Puutarhan kesä on yksi hyvä perusvaihtoehto monille eri kasveille. Annostusohjeet löydät purkista.
Tässäpä hieman ohjeita omaa taimikasvatuksen aloitusta varten. Samat ohjeet pätevät todella monille taimille ja siemenpusseissa olevia ohjeita seuraamalla ja neuvoa kysymällä selviät varmasti! Tekemällä oppii!
Ihanaa ja kukkarikasta kevättä Verannan pirtistä!
Pauliina

Jaa:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial