Syksyinen tervehdys ystäväiseni!

 

Verannalle ovat leijailleet ensimmäiset kirjavanoranssit ja keltaiset lehdet, leivinuunissa rätisee taas kesän jälkeen tuon tuostakin tulet ja kanalaan mennessä jäljet jäävät yön jäljiltä kuuraiseen pihanurmeen. Ilmiselvästi on taas aika sulkea ovet pahimmilta puhureilta ja pirtin lämpö ja suoja nousee arvoon arvaamattomaan.

Meidän kasvihuoneessa tomaatit menivät myöhäseen, joten kasvihuonekautta on hieman jatkettu lämmittämällä, jotta sato saadaan talteen, kun on kasvattamisen vaiva nähty. Jos mietit, miten moinen lämmitys onnistuu, meillä se käy tosi kätevästi! Kasvihuoneessa puhaltaa auton sisäilmalämmitin ajastimella, joka auttaa keväällä ja näin syyspuoleen kummasti. Urheasti ovat tomaatit tehneet satoa, vaikka välillä on näyttänyt, että energiaa ei meinaa piisata. Olen kastellut harvakseltaan boksahilla höystetyllä vedellä kasveja, sekä napsinut latvat tomaateista, jotta voima menee hedelmien tuottoon, eikä pituuskasvuun. Kätevä konsti.

Oletko sinäkin miettinyt laillani välillä, miten kummalliseksi tämä maailman meno on mennyt? Itsellä näitä mietteitä on helpottanut suuresti se, etten seuraa valtamediaa enää laisinkaan. Seuraan muita medioita jaksamiseni mukaan, joissa asioista tiedotetaan avoimesti ja rehellisesti ja jotka eivät saa sijaa valtamediassa. 

Tänä aikana, kun moni asia tuntuu menevän yhä oudommaksi ja yhteiskunta kierommaksi ja tavallisen kansalaisen elämä yhä kontrolloidummaksi, olen miettinyt mikä minua auttaisi jaksamaan ja mikä samalla hyödyttäisi ja inspiroisi.

Vastaus tähän on ehdottomasti omavaraisuusasteen kasvattaminen omassa elämässä ja muiden perheiden ja ihmisten kannustaminen siihen myös! Nykyisessä maailmantilanteessa ja tulevaisuuden ja uuden maailman luomisessa ajattelen tämän olevan äärimmäisen tärkeä asia. Mitä useampi ihminen tähän lähtee, sen paremmin me saamme turvattua ruokapöytiä, puhdasta ravintoa ja tervettä tekemistä, terveyttä ja säästämme selvää rahaa! Emmekä ole lähellekään niin riippuvaisia ulkopuolisista tahoista tai kontrolloivasta yhteiskunnasta. Omavaraistelun aloittamisen ei tarvitse todellakaan olla korkealentoista tai vaikeaa. Asiat oppii pala kerrallaan ja kenenkään ei tarvitse olla seppä syntyessään. Minä opettelen ja opin joka päivä ja se tässä matkassa on parasta. On lupa  oppia ja opettaa. Inspiroitua ja inspiroida. Epäonnistumisia ei ole. On vain oppimista, jotka jokainen käy läpi ja se kuuluu tässä lajissa asiaan. Ensimmäinen asia, minkä jo todella moni omakotitalossa asuva voi tehdä, on kanojen laitto. (Ja on monia asioita mitä voit tehdä ilman sitä omakotitaloakin! Älä huoli!)Olen kuullut naureskeltavan, että kyllä tulee munille hintaa. Mutta kyllä se kummasti auttaa, jos on tilanne, että kauppaan et syystä tai toisesta pääse, on oman kanalan munat pelastamassa leivonta tai ruoanlaittotilanteen. Eikä kanoja ole vaikea hoitaa. Ne ovat mukavia seurattavia, jotka maksavat pientä vuokraa 😀 Ne tuovat mukanaan myös ihanan maalaisfiiliksen. Ja ovat taatusti terveellisiä! Kun tiedät mitä kana syö, tiedät, mitä itse syöt.

Voin tehdä kanalasta joskus ihan erikseen postausta, jos haluatte ja kertoa tarkemmin sen pidosta sen, mitä minä olen saanut oppia. Se ei ole rakettitiedettä ja työ tekijäänsä opettaa. 

Toinen asia, mikä helpottaa kummasti ainakin kesän osalta ruokapöydän ratkaisuja, on kasvimaa ja/tai kasvihuone. Jo parvekkeellakin pystyy tekemään pientä viljelyä! Minä aloitin kurkuista ja tomaateista. Opettelen edelleenkin! Viljelystä voisin tehdä pientä ohjaavaa päivitystä myös siitä, mitä olen itse oppinut ja miten pääset alkuun, jos kiinnostusta on kuulla! 🙂 Jos itsellä tai jollain tuttavalla on kellari, johon mahtuu, niin ai että, miten mahdollisuudet säilyttämiseen paranevat kummasti!

Ahnehtia ei välttämättä kannata. Otat vaikka lajikkeen kerrallaan. Porkkana on hyvä tapa aloittaa kasvimaa kokeilussa. Samoin salaatti ja sipuli. Kasvihuoneviljelyssä kurkku ja tomaatti, sekä yrteistä minttu ovat helppoja laatikossa viljeltäviä. Minttu saattaa vapaasti ulkona kasvaessaan äityä leviämään, mutta laatikossa viljeltynä se on oivallinen ja siitä saat kuivattua talveksi vatsaa helliviä teeaineksia. Yrttiteen juonnissa kannattaa muistaa hyvä nyrkkisääntö, 2 viikon kuureissa, että ei tule liikaa, koska yrtit ovat vahvoja. Monilla yrteillä on parannettu ennenvanhaan monia vaivoja. Niiden voima ei ole kadonnut minnekään. Käytetään niitä kunnioituksella niiden vahvuus muistaen, muttei peläten.

Oma unelmani on olla mahdollisimman vähän yhteiskunnasta riippuvainen. Mitä vähemmän kauppakärryyn tarvitsee laittaa tavaraa, sen paremmin koen asioiden olevan. Tähän on vielä matkaa, mutta sitä kohden mennään ja matka on mahtavaa!

 

Kun loppukesästä lautasen täyttää oman maan aineksilla suurimmaksi osaksi, on olo aika huikea! Kertokaa omia unelmianne aiheesta! Kuulen ihan supermielellään ja ajatuksena on perustaa pieni tsemppi , vinkki ja inspiraatioryhmä aiheesta heille, jotka aloittavat tätä polkua ja haluavat mukaan! Ilmoittelen aiheesta lisää ja jatkan omavaraisuuden ensiaskeleista inspiroimaan ensi postauksessa!

 

Superihanaa ja valoisaa loppuviikkoa!

 

Pauliina

Jaa:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial